Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Θριαμβεύουν» εργασιακό trafficking και αδήλωτη εργασία


«Το εργασιακό trafficking και η αδήλωτη εργασία είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της παραοικονομίας και φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση», υπογράμμισε ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε., Μιχάλης Χάλαρης, που παρουσίασε στοιχεία σχετικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ομιλία του στη Συνάντηση Εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο, που διοργανώθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνας. Σύμφωνα με την τελευταία, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, γεγονός που την κατατάσσει δεύτερη μεταξύ των μελών των 27 χωρών της ΕΕ.
Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες), οι οποίες δεν έχουν οικεία δύναμη να διαπραγματευθούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους. Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, στην Ελλάδα, η καταπολέμηση του Human Trafficking (ΤΗΒ) συνδέεται με την καλύτερη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ε.Ε. εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει το πρόβλημα της οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευση αλλοδαπών.
Παράλληλα, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σημείωσε πως από ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ το 2010 σε 27.538 επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων, προέκυψε ότι ο αριθμός των εργαζομένων είναι 77.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι 19.435. Από τους 19.435 οι 6.687 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 31,54% σε σχέση με τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που αντιστοιχεί στις 21.119 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.
Με το φαινόμενο του εργασιακού trafficking να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, το Σ.ΕΠ.Ε., σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του, εντάσσει την ελεγκτική του δράση σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (τεχνικά - οικοδομικά έργα, γραφεία ευρέσεως εργασίας, νυχτερινά κέντρα κ.τ.λ.).
tvxs. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall