Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν αλλαγές στην πολιτική χορήγησης ασύλου



 

Με αφορμή τα κύματα προσφύγων από την Τυνησία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Γερμανία, περισσότερη αλληλεγγύη προς τις χώρες που επωμίζονται τα βάρη της παράνομης μετανάστευσης.

 
«Κατ΄ εξαίρεση οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δέχονται στο έδαφός του πρόσφυγες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου στη χώρα υποδοχής», δήλωσε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε περιπτώσεις μεγάλου κύματος προσφύγων η ισχύουσα διαδικασία θα πρέπει να αναστέλλεται για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Παραπέμπουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο

«Όχι» στην απορρόφηση μεταναστών από την Αφρική είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ«Όχι» στην απορρόφηση μεταναστών από την Αφρική είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ντε ΜεζιέρΤόσο η Γερμανία, όσο και άλλες χώρες απορρίπτουν ωστόσο την πρόταση της αρμόδιας επιτρόπου επικαλούμενες τη λεγόμενη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, η οποία προβλέπει ότι η εξέταση του αιτήματος ασύλου θα πρέπει να πραγματοποιείται στην χώρα υποδοχής. Πρόκειται για μια ρύθμιση που επιβαρύνει κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ωστόσο κατ΄ εξαίρεση το εξής: Αν ένας πρόσφυγας συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλη χώρα της ΕΕ και καταθέσει εκεί αίτηση για άσυλο, τότε η χώρα εκείνη θα πρέπει να εξετάσει το αίτημα.
«Η «Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ» έχει αποδειχθεί χρήσιμη, απαιτεί όμως αλλαγές», τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων. Εδώ και μήνες όμως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσκρούει στην αντίσταση της πλειοψηφίας των χωρών-μελών της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο και έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις ήδη από το 2008. Οι προτάσεις αυτές κρίνονται από τη Γερμανία ως υπερβολικά «φιλικές προς τους αιτούντες άσυλο».

Συντονισμένη επιχείρηση Frontex και ιταλικών αρχών

Επιχείρηση της FrontexΕπιχείρηση της FrontexΣτο μεταξύ η ευρωπαϊκή υπηρεσία επίβλεψης εξωτερικών συνόρων Frontex προετοιμάζεται για την αποστολή της στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Στόχος της να βοηθήσει τις ιταλικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα συνεχιζόμενα κύματα προσφύγων από την Τυνησία. «Η αποστολή θα ξεκινήσει το συντομότερο», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Προς το παρόν οι επικεφαλής συζητούν  τον αριθμό των απαιτούμενων ανδρών και τους στόχους της επιχείρησης.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall