Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ελληνοκυπριακής καταγωγής, που πήρε το Νόμπελ Οικονομίας 2010;


Ο ελληνοκύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδηςβραβεύτηκε μαζί με τους Αμερικανούς Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν με το Νόμπελ Οικονομίας 2010. Το Νόμπελ τους απονεμήθηκε για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών, ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ. Ποιός είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης;
Ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης (Christopher Pissarides) γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society. Είναι επίσης Μέλος του συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Το βιογραφικό του Χριστόφορου Πισσαρίδη περιλανβάνει επίσης θητεία στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και εργασία ως σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας. Στην Επιτροπή απονομής του βραβείου συμμετείχαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ George Akerlof και Joseph Stiglitz.
Το έργο του καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση.
Τέτοιες ειδήσεις θέλουμε, ιδιαίτερα από τον χώρο της οικονομίας, γιατί μας κάνουν πολύ περήφανους!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall