Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επιμένει ο Καντάφι: «Δεν παραιτούμαι»


«Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Μουαμάρ Καντάφι. «Θα πεθάνω μάρτυρας» υποστήριξε κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του που απεύθυνε πριν από λίγο. Επισήμανε ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθεί και έθεσε εαυτόν ως «ηγέτη της επανάστασης» ενώ έσπευσε να αυτοχαρακτηριστεί «βεδουίνος πολεμιστής» που χάρισε «δόξα» στους Λίβυους. Επισημαίνεται πως ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να παραιτηθεί παρά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κάποιες περιοχές βρίσκονται εκτός ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης κι ενώ παραιτούνται ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης.
«Θα πεθάνω σαν μάρτυρας. Ο Μουαμάρ Καντάφι αντιπροσωπεύει την ιστορία της Λιβύης. Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν είναι ένας πρόεδρος, δεν είναι ένας κοινός άνθρωπος κατά του οποίου μπορεί να διαδηλώσει κάποιος» δήλωσε σε ένα παραληρηματικό διάγγελμα.
Κατηγόρησε επιπλέον ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές στη χώρα: «οι πολίτες της Λιβύης έχουμε αντισταθεί στις ΗΠΑ και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως οι νέοι αντιγράφουν γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Επιπλέον και παρά τις εκατοντάδες των νεκρών ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει βία αλλά θα το κάνει αν χρειαστεί. «Εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το Σύνταγμα της Λιβύης» είπε, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε εμφύλιο πόλεμο, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.
Υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, ένα νέο Αφγανιστάν ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα ανεχτεί κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε «συμμορίες» τους διαδηλωτές και είπε ότι υπηρετούν το διάολο κι όχι τη Λιβύη ενώ υποστήριξε ότι τους αξίζει η θανατική ποινή. Επιπλέον Κάλεσε μάλιστα τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους την Τετάρτη και να επιτεθούν στους διαδηλωτές:«βγείτε από τα σπίτια σας. Επιτεθείτε τους όπου βρίσκονται. Πρόκειται για συμμορίες που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα. Βγαίνουν τη νύχτα για να κάψουν, να καταστρέψουν, να σπάσουν. Από αύριο πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια ο στρατός και η αστυνομία. Προσπαθήστε να σταματήσετε την μειοψηφία και να την παραδώσετε στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια μειοψηφία που θέλει να μετατρέψει τη Λιβύη σε Εμιράτο»
Πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η δημιουργία νέων επιτροπών και δημοτικών αρχών.
Νωρίτερα, ο Καντάφι είχε δηλώσει ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα και τώρα το πολιτικό του μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού ενώ ομάδες ενόπλων δυνάμεων τάσσονται στο πλευρό των εξεγερμένων. Πολλοί διπλωμάτες και στελέχη έχουν ήδη αποχωρήσει από το καθεστώς. Νωρίτερα σήμερα ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει. Επιπλέον λιβυκό πλοίο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει στρατιώτες, οι οποίοι αυτομόλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατευθύνεται προς τη Μάλτα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.
Επιπλέον το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Ντάκα παραιτήθηκε, σε διαμαρτυρία για την καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις αρχές της Τρίπολης. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη παραιτηθεί και ο Λίβυος πρεσβευτής στην Ινδία.
Αδιευκρίνιστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θυμάτων με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560. Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πηγές από νοσοκομεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 62 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τρίπολη.

Η ΕΕ «παγώνει» εμπορική συμφωνία με τη Λιβύη – Εξετάζει κυρώσεις ο Λευκός Οίκος
Εν τω μεταξύ, τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας-πλαίσιο ανάμεσα σε Λιβύη και ΕΕ «παγώνουν» οι Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, καταδικάζοντας τις βιαιότητες. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει πρόταση του Αμερικανού βουλευτή Τζον Κέρι για επιβολή κυρώσεων στην Τρίπολη.Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στο να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία και στη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Κέρι ζήτησε την Τρίτη από κάθε αμερικανική κι άλλη πετρελαϊκή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Λιβύη να διακόψει κάθε δραστηριότητάμέχρι να σταματήσει η βία στην περιοχή.
Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη, ωστόσο, δεν προχώρησε σε καταδίκη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. «Ελπίζουμε ότι η Λιβύη θα αποκαταστήσει σύντομα την κοινωνική σταθερότητα και την κανονικότητα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μα Τζαουξού.
Επιχείρηση για τη μεταφορά Ελλήνων και Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη
Επιχείρηση για την μετακίνηση περίπου 15 χιλιάδων Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη με επιβατηγά πλοία, προκειμένου να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κίνα μέσω Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Την αποστολή τεσσάρων πλοίων στη Λιβύη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κινέζων πολιτών αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες που εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της Κίνας στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη. Το απόγευμα αναχώρησαν δυο ελληνικά επιβατηγά πλοία για την Τρίπολη της Λιβύης προκειμένου να παραλάβουν ευρωπαίους πολίτες και τους μεταφέρουν σε ελληνικό λιμάνι.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall