Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Υπαγορεύεται η αντίδραση των Ευρωπαίων από οικονομικά συμφέροντα;



  Την ώρα που              συνεχίζονται και εξαπλώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας στη Λιβύη, η ΕΕ παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα με έντονη ανησυχία αλλά και αμηχανία.

 
Με την καταβολή παχυλών αποζημιώσεων ο λίβυος ηγέτης Καντάφι έχει καταφέρει να κλείσει πολλά σκοτεινά κεφάλαια του παρελθόντος. Έτσι κατέβαλε, για παράδειγμα, αποζημίωση ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ντισκοτέκ του Βερολίνου αλλά και για το Λόκερμπι. Με αυτό τον τρόπο τα Ηνωμένα Έθνη "ξέχασαν" το τρομοκρατικό παρελθόν του λίβυου ηγέτη. Την ικανοποίηση των ΗΠΑ είχε προκαλέσει επίσης η δέσμευση Καντάφι να εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής βάζοντας τέλος σε μια διαμάχη που κράτησε μια και πλέον δεκαετία. Το 2003 άρθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης ενώ λίγο αργότερα επισκέφθηκαν τη χώρα ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ, ο πρώην γάλλος πρόεδρος Σιράκ και ο τότε γερμανός καγκελάριος Σρέντερ:

"Εκπαιδεύαμε εκείνους που αγωνίζονταν για την ελευθερία. Πιστεύαμε ότι ήταν ιστορικό μας καθήκον""Η χώρα αυτή έχει προχωρήσει σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη. Φυσικά η κατάσταση δεν συγκρίνεται ακόμη με αυτά που γνωρίζουμε από τις χώρες μας, αλλά είναι η σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να εντάξει τη Λιβύη στους κόλπους της", είχε πει το 2004 ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Το 2004 ο Καντάφι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Δεν υποστήριζε ποτέ τρομοκράτες, αλλά τον αγώνα τους για την ελευθερία, είχε πει τότε: "Κάναμε το καθήκον μας. Εκπαιδεύαμε εκείνους που αγωνίζονταν για την ελευθερία. Πιστεύαμε ότι ήταν ιστορικό μας καθήκον".

Σημαντικός εταίρος

Η Λιβύη ήταν και παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη κυρίως λόγω των μεγάλων αποθεμάτων της σε πρώτες ύλες. Ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε τεράστιες επενδύσεις στη χώρα.

Στενούς οικονομικούς δεσμούς διατηρεί η Λιβύη με την Ιταλία. Πολλές ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Λιβύη ενώ την ίδια ώρα Λίβυοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Ιταλία.

Το 2006 υπεγράφη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Λιβύης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Η Λιβύη δεσμεύθηκε να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα έναντι 50 εκατομμυρίων ετησίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Με την καταβολή παχυλών αποζημιώσεων έχει καταφέρει να κλείσει πολλά σκοτεινά κεφάλαια του παρελθόντοςΜε την καταβολή παχυλών αποζημιώσεων έχει καταφέρει να κλείσει πολλά σκοτεινά κεφάλαια του παρελθόντοςΟι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Καντάφι έδωσε το 2007 το πράσινο φως για την απελευθέρωση των βουλγάρων νοσοκόμων και του παλαιστίνιου γιατρού που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τις νοσοκόμες συνόδευσε στη Γαλλία η σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί Κάρλα Μπρούνι ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος υπέγραφε συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων με τον Καντάφι.

Πέρσι ο λίβυος ηγέτης επισκέφθηκε για πολλοστή φορά την Ιταλία υπογράφοντας συμφωνία φιλίας και συνεργασίας με την ιταλική κυβέρνηση. Η συμφωνία είχε προκαλέσει όμως και αντιδράσεις. Ο ιταλός γερουσιαστής Μάρκο Περντούτσα είχε πει τότε: "Η Ιταλία υπέγραψε μια συμφωνία φιλίας, την οποία επεξεργαζόμασταν επί 15 ολόκληρα χρόνια και η οποία δεν αναφέρεται στο ελάχιστο στα ανθρώπινα δικαιώματα.  (…) Δώσαμε λευκή επιταγή σε κάποιον που εδώ και 40 χρόνια παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αγοράζει από τη Λιβύη σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καλός πελάτης είναι όμως και η Γερμανία: το 1/10 του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Γερμανία προέρχεται από τη Λιβύη.

Bernd Riegert / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου 
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall