Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Καταδίκη - σταθμός για τις ελληνικές φυλακές



Παραβίαση της νομοθεσίας για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, σε βάρος κρατούμενου στις φυλακές Ιωαννίνων για την περίοδο 2008-09, διαπιστώνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Η απόφαση αυτή ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις ελληνικές φυλακές», εκτιμά στο tvxs.gr ο κ. Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, δικηγόρος της υπόθεσης και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.Η απόφαση NISIOTIS c. GRÈCE (Προσφυγή Νo 34704/08) της 10ης Φεβρουαρίου 2011 απευθύνεται στην περίοδο 2008-09. Ο προσφεύγων κρατούμενος των φυλακών Ιωαννίνων δήλωσε ότιδιαβιούσε σε χώρο 50 τ.μ. μαζί με άλλους 30 συγκρατούμενους, χωρίς εξαερισμό (σε μία φυλακή που σχεδιάστηκε για 80 αλλά φιλοξενούσε την περίοδο εκείνη 220 κρατούμενους).
Όπως αναφέρεται, δεν διατίθετο καμία καρέκλα ή τραπέζι, ο μόνος προσωπικός του χώρος ήταν η επιφάνεια του κρεβατιού και δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργικής αναψυχής και απασχόλησης. Μάλιστα, πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από μεταδοτικές ασθένειες, χωρίς να τους παρέχεται θεραπεία, με κίνδυνο μετάδοσης και στους υπόλοιπους.

«Τα παραπάνω δεν αντικρούστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προέταξε το επιχείρημα ότι η κατάσταση είναι γενικευμένη και ότι δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους βελτίωσης των συνθηκών», αναφέρει ο κ. Τσιτσελίκης, προσθέτοντας πως «η απόφαση αυτή για πρώτη φορά αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές ύστερα από έλεγχο ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου των κανόνων εσωτερικού και διεθνούς δικαίου που ρυθμίζουν τις προδιαγραφές συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων».
Ο ίδιος καταλήγει: «Από το γεγονός και μόνο ότι ο κρατούμενος διέθετε ελάχιστο προσωπικό ελεύθερο χώρο (1,65 τ.μ.), το ΕυρΔΔΑ έκρινε ότι ο προσφεύγων υπέστηαπάνθρωπη και ατιμωτική μεταχείριση, η οποία απείχε κατά πολύ από το αποδεκτό όριο καταπόνησης που ο εγκλεισμός εγγενώς δημιουργεί».
tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall