Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ερνηνείες και παρερμηνείες...


Επειδή ολοένα και πληθαίνουν τα κρούσματα εκείνων που αναρτούν σύμβολα χωρις να γνωρίζουν τον συμβολισμό τους, σας παραθέτω τι ακριβώς συμβόλιζε-σήμαινε η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας».
Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» βασίζονταν σε μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822. Τα τρία γαλάζια τεταρτημόρια, συμβόλιζαν την χριστιανική-ελληνική πλειοψηφία της Κρήτης. Το τέταρτο όμως, χρώματος ερυθρού,συμβόλιζε την μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα. Αυτό περιείχε ενα λευκό αστέρι και συμβόλιζε-δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί. Θα πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητο κράτος της Κρήτης, αλλά μια (ημι)αυτόνομη και πλήρως ελεγχόμενη περιοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η σημαία δεν συμβόλιζε την ανεξάρτητη Κρήτη, αλλά την υποταγή στην Οθωμανική Πύλη καθώς το νησί εξακολουθούσε να αποτελεί εδαφικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη σημαία, ουδέποτε αποτέλεσε αγωνιστικό ή επαναστατικό σύμβολο που καθιερώθηκε από τους Κρήτες. Ήταν απλά μια επινόηση των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου (το αστέρι μπήκε μετά από δική του απαίτηση).
Η σημαία λοιπόν της «Κρητικής Πολιτείας»(πέραν της όποιας ιστορικής σημασίας στην νεότερη ιστορία) δεν αποτελεί ένα σύμβολο το οποίο θα πρέπει να δημιουργεί «ρίγη» συγκίνησης και συναισθήματα «υπερηφάνιας» σε κανέναν Κρητικό.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαία της Κρητικής Πολιτείας αναρτούνταν (υποχρεωτικά) μόνο στα «κυβερνητικά» κτήρια και «δημόσιες» υπηρεσίες. Οι γνήσιοι Κρήτες, στα σπίτια τους είχαν την σημαία της Ένωσης με την Ελλάδα.

www.pare-dose.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Maira Gall