Καζάνι που «βράζει» ο μουσουλμανικός κόσμος, με τις αντικαθεστωτικές εξεγέρσεις να εξαπλώνονται σαν ντόμινο, μετά την Αίγυπτο και την Τυνησία, στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη. Με σκληρή καταστολή απαντούν τα καθεστώτα, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να επαναφέρουν την «σταθερότητα» στις εν λόγω περιοχές.
Στη Λιβύη διακόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών άλλωστε, διοργανώνονταν και μέσω του Facebook, όπως και στην περίπτωση της Τυνησίας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46, ενώ άλλες οργανώσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 84 νεκρούς. Όπως καταγγέλλει μάλιστα η διεθνής Αμνηστία, οι λιβυκές αρχές έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 84 διαδηλωτές έχουν χάσει την ζωή τους από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας τις τρεις τελευταίες ημέρες. Ο υπολογισμός των θυμάτων βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με το νοσοκομειακό προσωπικό, καθώς και με αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.
«Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις φιλοκυβερνητικών ενόπλων ομάδων» προσθέτει η ανακοίνωση. «Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι πυροβολούν κατά πολιτών της Λιβύης και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους απλώς επειδή ζητούν αλλαγή και υπευθυνότητα» δήλωσε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου, για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. «Οι λιβυκές αρχές πρέπει να επιτρέψουν στους ειρηνικούς διαδηλωτές να εκφραστούν» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας της ΛιβύηςΑμπντελραμάν Αλ Αμπάρ ζήτησε την διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες που σημάδεψαν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας.
Στο Μπαχρέιν, η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση του Μπαχρέιν απηύθυνε έκκληση για απεργία από την Κυριακή. Σύμφωνα με μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης αεροπορικής εταιρείας: «Το συνδικάτο της αεροπορικής εταιρείας Gulf Air δήλωσε στα μέλη του ότι η Γενική Ένωση Εργαζομένων του Μπαχρέιν απηύθυνε έκκληση για απεργία από τις 20 Φεβρουαρίου».
Στο μεταξύ, την απόσυρση όλων των στρατιωτικών από τους δρόμους του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι διέταξε ο διάδοχος του θρόνου του. «Η Αυτού Υψηλότης ο διάδοχος του θρόνου Σάλμαν Μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων διέταξε την απόσυρση όλων των στρατιωτικών από τους δρόμους του Μπαχρέιν--με άμεση ισχύ. Η αστυνομική δύναμη του Μπαχρέιν θα συνεχίσει να επιβλέπει την τήρηση του νόμου και της τάξης», αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πολλά από τα τεθωρακισμένα οχήματα που έλεγχαν την πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν, αποσύρθηκαν.
Η αστυνομία επιτέθηκε σήμερα το μεσημέρι στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Μανάμα ενώ αυτοί προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν το πρώην προπύργιο τους, την Πλατεία του Μαργαριταριού, μετά την αποχώρηση του στρατού. Η αστυνομία ξυλοκόπησε τους διαδηλωτές και έριξε δακρυγόνα ή βομβίδες καπνού για να ανακτήσει τον έλεγχο μετά την αποχώρηση των στρατιωτών που επέβαιναν σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα από τον κυκλικό κόμβο. Μετά την επίθεση της αστυνομία εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα εκ νέου στην Πλατεία. Οι διαδηλωτές απομάκρυναν τα συρματοπλέγματα που περιέβαλαν την Πλατεία και άρχισαν να στήνουν σκηνές. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων ασφυξιογόνων αερίων σε έναν από τους άξονες που οδηγούν στην πλατεία. Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι εξήντα έως ογδόντα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Salmaniyaμε προβλήματα στα μάτια και το αναπνευστικό από τα δακρυγόνα, και τραύματα από σφαίρες από καουτσούκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά.
Νωρίς το πρωί, η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να αποσυρθούν οι δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους της Μανάμα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας-διάδοχος. Όπως δήλωσε ο Ιμπραήμ Ματάρ του κόμματος Wefaq, «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρή βούληση για διάλογο επειδή ο στρατός είναι στους δρόμους». Από την πλευρά του, ο διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν Σάλμαν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα διέταξε την αστυνομία να «μείνει μακριά από τις συγκεντρώσεις» και είχε απευθύνει έκκληση για μια ημέρα εθνικού πένθους «για τους γιους που χάσαμε». Ο Σαλμαν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, έκανε έκκληση για ηρεμία, ζητώντας από τους πολίτες να ενωθούν και να συνεργαστούν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Νωρίτερα σήμερα, πολλά από τα τεθωρακισμένα οχήματα που έλεγχαν την πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα, αποσύρθηκαν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς. Υπενθυμίζεται ότι στρατεύματα σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα άρχισαν να ελέγχουν την κυκλοφορία την Πέμπτη, αφότου οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας 231.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Παρασκευής με το βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, στην διάρκεια της οποίας καταδίκασε τη βία εναντίον των διαδηλωτών από την αστυνομία και το στρατό της χώρας και κάλεσε να υπάρξουν «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε σήμερα ότι ο πολιτικός διάλογος που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν «πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση».
Σημειώνεται ότι οι πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας είναι σιίτες και κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία. Κρίσιμος είναι επίσης ο ρόλος του μικρού αυτού βασιλείου στον Κόλπο, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, φιλοξενώντας μάλιστα το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου.
Στην Υεμένη ένας φοιτητής έπεσε νεκρός και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σαναά με υποστηρικτές του καθεστώτος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην Σαναά από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Σάλεχ εδώ και μία εβδομάδα. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, ο φοιτητής πυροβολήθηκε την ώρα των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν όταν υποστηρικτές του προέδρου Σάλεχ προσπάθησαν να εισβάλουν στο πανεπιστήμιο.
Στην Αίγυπτο, ο στρατός απαγόρευσε με ανακοίνωσή του τις απεργίες και προειδοποίησε ότι όσοι παραλύουν την παραγωγή στη χώρα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Παράλληλα, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπάρξει ένας «περιορισμένος» ανασχηματισμός της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, «θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια περιορισμένη αλλαγή τριών ή τεσσάρων υπουργών στη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Αχμαντ Σαφίκ». Ο Αχμαντ Σαφίκ είχε διοριστεί από τον Μουμπάρακ ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τους διαδηλωτές, πριν παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου και παραδώσει την εξουσία στο στρατό.
Στο μεταξύ, δικαστήριο του Καΐρου ενέκρινε τη δημιουργία του κόμματος Ουασάτ, που εδώ και 15 χρόνια προσπαθούσε να εξασφαλίσει επίσημη άδεια. Το Κόμμα Ουασάτ (Κεντρώο Κόμμα), από το 1990, έχει ζητήσει τέσσερις φορές να του χορηγηθεί επίσημη άδεια και η σημερινή απόφαση θα του επιτρέψει να λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές. Το κόμμα ιδρύθηκε από ένα πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο ξέσπασε πυρκαγιά σε πυκνοκατοικημένη συνοικία του Καΐρου που φέρει το όνομα της Σούζαν Μουμπάρακ, συζύγου του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Σαράντα οχήματα της πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν στην περιοχή και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς εισέπνευσαν καπνό.
Επεισόδια σημειώθηκαν στο Αλγέρι κατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στο καθεστώς. Ο βουλευτής του κόμματος Συναγερμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD), Ταχαρ Μπέσμπες, τραυματίστηκε ύστερα από επίθεση της αστυνομίας. «Δέχτηκε ένα χτύπημα στο στομάχι από έναν αστυνομικό. Πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχσέν Μπελαμπάς, εκπρόσωπος του RCD. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο βουλευτής έχει πέσει σε κώμα, ενώ σύμφωνα με τον Δρ. Ραφίκ Χάσαν του νοσοκομείο Mustepha, ο Μπέσμπες έχει υποστεί κρανιακό τραυματισμό.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία από την πλατεία της 1ης Μαΐου έως την πλατεία των Μαρτύρων, σε απόσταση περίπου 4 μιλίων. Από το ξημέρωμα, οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν την πλατεία της 1ης Μαΐου και εμπόδιζαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την περίμετρο που είχε απομονωθεί με μεταλλικές μπάρες.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου