Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή μέρα στη Λιβύη, παρά τις δεκάδες των νεκρών από τα αστυνομικά πυρά των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση στη Βεγγάζη κρίνεται «ήρεμη» σχετικά.Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Βεγγάζης, όπου χθες σημειώθηκαν μεγάλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα το θάνατο 24 πολιτών από την αστυνομική καταστολή. Ωστόσο, τοπική ιατρική πηγή κάνει λόγο για δεκατέσσερις νεκρούς, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτός είναι «ο αριθμός των νεκρών μέχρι αυτή τη στιγμή».
Το BBC μεταδίδει πως και σήμερα η αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με χημικά αέρια, βία και σφαίρες με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν καταμετρήσει μέχρι στιγμής 10 πτώματα. Σήμερα αναμένεται να κηδευτούν τα θύματα των προηγούμενων ημερών, όπως και στο Μπαχρέιν. Οι αρχές φοβούνται ότι θα ξεκινήσουν νέες ταραχές μετά τις νεκρώσιμες ακολουθίες.
Σύμφωνα με αναφορές, ο γιος του Καντάφι Σαάντι δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι φτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες. Στην Αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσα στους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας υπήρχαν και ένοπλοι με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.
Δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές, που σύμφωνα με τις οργανώσεις προκύπτουν από τηλεφωνικές επικοινωνίες με κατοίκους της περιοχής, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη πηγή.
Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα στο Al Jazeera πως "η Λιβύη είναι μια ελεύθερη χώρα, και οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν, να δείξουν τις ιδέες τους αλλά το βασικό είναι ότι πρέπει να παραμένουν εντός του πλαισίου του νόμου και πρέπει να γίνεται ειρηνικά”. Σε ερώτηση αναφορικά με τα θύματα, ο πρέσβης απάντησε πως είναι πολύ απασχολημένος με τις υποθέσεις του για να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες των γεγονότων.
Η λιβυκή αντιπολίτευση κατηγόρησε τις αρχές ότι έδωσαν όπλα σε αφρικανούς μετανάστες στο βόρειο τμήμα της χώρας για να πυροβολούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρίζει ότι από αυτές τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί έως και 30 άνθρωποι. Η λιβυκή ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Al-Youm αποκαλύπτει ότι ελικόπτερα προσγειώθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα για να προμηθεύσουν με όπλα τους μετανάστες στις πόλεις Αλ Μπάιντα και Σάχατ, που βρίσκονται και οι δύο στη βόρεια ακτή της Λιβύης. Μάλιστα η ιστοσελίδα αναφέρει ότι στις συμπλοκές σκοτώθηκαν και τρεις από τους μετανάστες που είχαν προμηθευτεί με όπλα.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), υπογραμμίζει πως οι αρχές της Λιβύης πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά. «Οι Λίβυοι δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», υπογραμμίζει.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο προς τιμήν του Πράσινου Βιβλίου του Καντάφι στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.
Σημειώνεται ότι σήμερα σημειώθηκε εξέγερση στη φυλακή της Βεγγάζης. Πολλοί κρατούμενοι δραπέτευσαν. Εξέγερση σημειώθηκε και στην φυλακή Ελ Τζεντάιντα, κοντά στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις κρατούμενοι συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.
Τέλος, αναφέρεται ότι η Γαλλία ανακοίνωσε πως ανέστειλε χθες τις εξαγωγές υλικού που χρησιμοποιείται στην καταστολή διαδηλώσεων, το οποίο προοριζόταν για τη Λιβύη και το Μπαχρέιν.
Νέα επίθεση στην πλατεία Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν
Νέα επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Μαργαριταριού, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, παρά την απόφαση του καθεστώτος να απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση. Αυτή η νέα επίθεση, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν 23 άτομα, έρχεται μία ημέρα μετά την φονική επίθεση της αστυνομίας στην ίδια πλατεία, όπου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση οι δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Πιστεύουμε ότι ήταν ο στρατός», δήλωσε ο Σαΐντ Χάντι του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο αποσύρθηκε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο. Ένας άλλος βουλευτής του Wefaq, ο Τζαλάλ Φιρούζ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε άλλο σημείο, όπου τιμούσαν έναν διαδηλωτή ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια πήγαν στην πλατεία του Μαργαριταριού, όπου οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε ο Φιρούζ.
«Είναι μία ειρηνική διαδήλωση», δήλωσε ο γιατρός Μαχμούντ Αμπάς στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Μάναρ». «Πως μπορούν να τους αντιμετωπίζουν με σφαίρες; Είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε», τόνισε.
Σήμερα στο Μπαχρέιν έλαβαν χώρα οι κηδείες των τεσσάρων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια των τελετών οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Πίσω από τα δύο οχήματα που μετέφεραν τις σορούς του Αλι Χόντερ, 53 ετών και του Μαχμούμπ Μέκι, 23 ετών, η πομπή χιλιάδων ανθρώπων κατευθύνθηκε προς το χωριό Σίτρα, ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα: «Ούτε σιίτες , ούτε σουνίτες, εθνική ενότητα" και "σουνίτες και σιίτες είναι αδελφοί».
Υπενθυμίζεται ότι χθες τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή, ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ (Μαργαριταριού)στην πρωτεύουσα της χώρας Μανάμα.
Ο ανώτερος σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν, ο Ίσα Κάσεμ, δήλωσε ότι η επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τέσσερις διαδηλωτές, ήταν μια «σφαγή» και ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο. Ο Κασέμ μίλησε σε ένα τζαμί σε σιιτικό χωριό στις βορειοδυτικές παρυφές του Μπαχρέιν. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και κάποιοι φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς». Σημειώνεται ότι ο Ίσα Κάσεμ είναι ένας ισχυρός ιερωμένος με σημαντική επιρροή στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στα αραβικά κράτη του Κόλπου, γεγονός που τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία.
Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί διάλογος με την αντιπολίτευση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.
Μετά τη Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσε πως η Βρετανία επανεξετάζει επειγόντως τις πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.
Χειροβομβίδα κατά διαδηλωτών στην Υεμένη
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Υεμένη, σε διάφορες πόλεις στη χώρα. Σύμφωνα με το Al Jazeera τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ένας από τους τρεις σκοτώθηκε όταν άγνωστος πέταξε χειροβομβίδα εναντίον των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει και κατασκηνώνουν στην πλατεία Χουρίγια της Τάιζ. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Σαναα, της Τάιζ και στο Άντεν για μία ακόμη «ημέρα οργής». Στη Σαναα οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το από το προεδρικό μέγαρο, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Οι διαδηλωτές δέχτηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου