Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης, με τους νεκρούς διαδηλωτές στη χώρα να ξεπερνούν τους 200. Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπο και με τμήματα του στρατού και κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών, αλλά και ηγέτες φυλών που τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στον ηγέτη της Λιβύης. Παρόλα αυτά, δεν μοιάζει να πτοείται, με τογιο του Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ να δηλώνει πως «θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία σφαίρα». Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήσει για τη Βενεζουέλα.
Από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήσει για τη Βενεζουέλα. Ο Γουίλιαμ Χαγκ είπε σε δημοσιογράφους: «Με ρωτήσατε νωρίτερα εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στη Βενεζουέλα». «Δεν έχω πληροφορίες ότι είναι εκεί, αλλά έχω δει ορισμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι βρίσκεται καθ' οδόν για την περιοχή». Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Μ. Καντάφι οδεύει προς την Βενεζουέλα.
Στο μεταξύ, έπειτα από 9 ημέρες διαδηλώσεων στη Βεγγάζη, 2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που φαίνεται να έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των διαδηλωτών, τη σκυτάλη πήρε για πρώτη φορά η πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής με πραγματικά πυρά και δακρυγόνα. Σύμφωνα με το Al Jazeera, στρατιωτικό αεροσκάφος άνοιξε τη Δευτέρα πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη.
Σήμερα, Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, συνεχίζουν να περιπολούν την Πράσινη Πλατεία, μετά την καταστολή των διαδηλωτών, που αποκλήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως "σφαγή". Στη διάρκεια της νύχτας έλαβαν χώρα βίαιες συγκρούσεις υποστηρικτών του Καντάφι και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, αναφέρθηκε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ οι πυροσβέστες έσπευσαν να σβήσουν φωτιά σε κεντρικό κυβερνητικό κτίριο.
Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσε πως "συμμετέχει στην επανάσταση", όπως επίσης και ο πρέσβης της χώρας στην Ινδία, Ali al-Essawi, σημείωσε στο BBC πως παραιτείται, αντιδρώντας στη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από την κυβέρνηση. Το αραβικό Al Jazeera Arabic μεταδίδει πως και ο Λίβυος πρέσβης στην Ινδονησία υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Mohamed Bayou, μέχρι πρότινος επικεφαλής εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, δήλωσε πως η ηγεσία έκανε λάθος που κατέστειλε βίαια τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Αλ Ντζελέιλ, ανακοίνωσε την παραίτησή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών. Η εφημερίδα "Κουρίνα" της Λιβύης διευκρινίζει ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό. Στις παραπάνω αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν εκείνες 2 φυλών της χώρας – μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη της Λιβύης, η Warfla.
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Πέμπτη, παρότι στην ομιλία του ο Saif al-Islam επέμεινε πως υπάρχει μια υπερβολή στον αριθμό των θυμάτων που μεταδίδεται.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία είναι ορισμένες από τις χώρες που έχουν καταδικάσει τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε πως η Ε.Ε. χρειάζεται να συστήσει ένα σχέδιο δράσης – ένα "Σχέδιο Μάρσαλ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή". Εξέφρασε ακόμη την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Λιβύης και την επικράτηση στη χώρα ενός ισλαμικού καθεστώτος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Amr Moussa χαρακτήρισε νόμιμα τα αιτήματα των διαδηλωτών για αναμόρφωση, αλλαγή και ανάπτυξη.
Σε ετοιμότητα για την εκκένωση ξένων πολιτών
Σε ετοιμότητα ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα. Επιχείρηση εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα εξετάζουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά της, η Σουηδία συνέστησε στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη, ενώ η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία.
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου